De plastuit is een hulpmiddel dat over de opening van de baarmoeder wordt geplaatst. Het is gemaakt van een zacht, buigzaam materiaal dat in de vagina wordt ingebracht en op zijn plaats gehouden door de spieren van de bekkenbodem. Het plastuit werkt als een barrière om te voorkomen dat sperma in de baarmoeder komt en een eicel bevrucht. Het is ook doeltreffend om de doorgang van seksueel overdraagbare infecties van de ene partner op de andere te voorkomen. Het plastuit is een populaire keuze voor vrouwen die nog niet klaar zijn om kinderen te krijgen of die in een relatie zitten waarin één partner een SOA heeft. Het plastuit is op recept verkrijgbaar en kan tot drie jaar gebruikt worden. Het is belangrijk op te merken dat het plastuit geen bescherming biedt tegen verkrachting of andere vormen van aanranding. Bovendien mag het niet gebruikt worden als er een voorgeschiedenis is van bekken ontstekingsziekte of een andere aandoening die het gebruik zou kunnen bemoeilijken.
Wordt het uitsluitend op advies van de arts gebruikt?
Plastuit vrouwen is alleen op recept van een zorgverlener verkrijgbaar. Vóór het inbrengen moet de plastuit vrouwen geïnspecteerd worden op gaatjes of scheuren. Als er breuken in het materiaal zitten, gebruik de plastuit vrouwen dan niet en neem contact op met je zorgverlener. De plastuit vrouwen moet met schone handen voorzichtig in het bovenste derde deel van de vagina ingebracht worden. Eenmaal op zijn plaats moet hij met steriel water worden opgeblazen met de bijgeleverde spuit. De ballon moet opgeblazen worden tot hij stevig maar niet oncomfortabel aanvoelt. Als het opblazen moeilijk gaat, verwijder je de plastuit vrouwen en probeer je het opnieuw. Na het opblazen moet de plastuit vrouwen na 24 uur verwijderd en weggegooid worden. Een nieuwe plastuit vrouw moet om de 3-4 maanden ingebracht worden.
Zorgt soms voor een oncomfortabel gevoel
De laatste jaren is de “pee bounce” een bron van onenigheid geworden onder plastuit vrouwen. Het verschijnsel, dat optreedt wanneer een stroom urine het water in een toiletpot raakt en het water weer omhoog doet stuiteren, is uitgebreid gedocumenteerd op de sociale media. Voor veel vrouwen is het stuiteren van de plas gewoon een ergernis. Sommige vrouwen vinden het echter een teken van slechte hygiëne en voelen zich er ongemakkelijk door. Als antwoord op deze bezorgdheid hebben sommige bedrijven plastieken ontwikkeld die speciaal ontworpen zijn om het stuiteren van de plas tegen te gaan. Hoewel deze producten enige verlichting kunnen bieden, is het goed op te merken dat het stuiteren van de plas niet noodzakelijk wijst op een hygiëneprobleem. In de meeste gevallen is het gewoon een gevolg van de fysica van bewegende vloeistoffen. Als zodanig is er geen reden voor vrouwen om zich gegeneerd of ongemakkelijk te voelen over dit relatief veel voorkomende verschijnsel.
Vanaf welke leeftijd is de plastuit aanbevolen?
De plastuit wordt aanbevolen voor vrouwen die 18 jaar of ouder zijn. De plastuit is bedoeld om zwangerschap te voorkomen door de baarmoederhals te blokkeren. Het bevat ook een barrière die voorkomt dat sperma een eicel kan bevruchten. Het plastuit is een zeer effectieve anticonceptiemethode en heeft een slagingspercentage van 99%. Bijwerkingen zijn ongemak, jeuk en irritatie. Het plastuitje moet na vier weken verwijderd worden en vervangen door een nieuw als men nog steeds zwangerschap wil voorkomen. Er zijn geen bijwerkingen op lange termijn verbonden aan het gebruik van het plastuit. Wel is het belangrijk een arts te raadplegen voordat je deze anticonceptiemethode gebruikt.