TRAVEL: 12 Weetjes over Hawaii op een rij

Wij hebben 12 Weetjes over Hawaï op een rij gezet. Ga jij binnenkort op vakantie naar deze bestemming, lees dan mee.

12 weetjes over Hawaï

Mocht je van plan zijn om op vakantie naar Hawaii te gaan, dan is het leuk om te weten dat de eilandengroep – nee, het is niet één eiland – een aantal bijzondere kenmerken heeft. Zo is de 50ste staat van de Verenigde Staten ooit ook onafhankelijk geweest.

Wuivende palmbomen, hagelwitte stranden en een bevolking die bekend staat om zijn vriendelijke karakter. Hawaï is zo’n typische droombestemming waar je ooit geweest moet zijn, een zonvakantie met een bijzonder mooi randje.

Om alvast wat te weten te komen over de bijzonderheden van de vakantiebestemming, hebben wij 12 weetjes over Hawaï voor jullie op een rij gezet. Kun je ze mooi toetsen als je zelf die kant opgaat!

12 Weetjes over Hawaii – Typisch Hawaii

50e staat van de Verenigde Staten

Hawaï is op 21 augustus 1959 als vijftigste en laatste staat aan de Verenigde Staten toegevoegd. De eilandengroep is dan ook erg populair onder (welvarende) Amerikanen en toerisme speelt een sleutelrol in de staat. Een deel van de bevolking strijdt echter sinds de annexatie voor onafhankelijkheid.

Aloha

Kleine kans dat je nog nooit van “Aloha” hebt gehoord. Dit enorm bekende Hawaïaanse woord zul je hier op vakantie dagelijks horen en is in feite een groet, al wordt het ook gebruikt voor affectie en zelfs liefde. Je kunt het zelf in ieder geval gebruiken als “hallo” en “tot ziens”.

Bekende Hawaïanen

Misschien wist je al dat oud-president Barack Obama van Hawaï komt. Hij is echter niet de enige afkomstig van de eilandengroep. Ook Acquaman-acteur Jason Momoa, actrice Nicole Kidman en zanger Bruno Mars zijn geboren op Hawaï.

De eilanden

Hawaï bestaat uit maar liefst 137 verschillende eilanden. Van al deze plekken zijn er slechts 7 bewoond. De bewoonde eilanden zijn: Big Island, Kauai, Lanai, Maui, Molokai, Niihau en Oahu.

Toeristen zijn in principe alle eilanden welkom, met Niihau als uitzondering. Op dit Hawaïaanse eiland wonen volbloed Hawaïanen en alleen op hun uitnodiging zou je eventueel welkom zijn. De Robinson-familie staat aan het hoofd van dit eiland en zij hebben er gekozen om in isolement te leven. Dit om de oorspronkelijke cultuur te behouden en te beschermen van buiten. De bewoners van dit zelfvoorzienende eiland staat het overigens gewoon vrij om te vertrekken.

12 weetjes over Hawaï

Eigen taal

Het woord “aloha” is niet zomaar een greep letters. Het maakt onderdeel uit van de Hawaïaanse taal. Deze taal is bijzonder, want hij bestaat uit slechts 12 letters, waarbij de voor ons vijf bekende klinkers allemaal present zijn: a, e, h, i, k, l, m, n, o, p, u, w.

Omdat de taal zo op klinkers gericht is, kan het voor ons lastig zijn om bijvoorbeeld plaatsnamen uit te spreken. Alhoewel de taal zeker nog op de eilandengroep wordt gesproken, spreekt de lokale bevolking over het algemeen tevens gewoon Engels.

Hieronder een aantal woorden in het Hawaïaans die nog wel van pas kunnen komen:

E komo mai: welkom
Hale: huis of thuis
Hula: traditionele dans van Hawaï
Kai: zeewater
Kane: man
Keiki: kind
Luau: feest (Hawaïaanse stijl)
Mahalo: dankjewel
Malihini: gast, vreemdeling, nieuwkomer
Moana: oceaan
Mauka: landinwaarts
Moku: eiland
Nui: veel
Ohana: familie
Ono: verrukkelijk
Wahine: vrouw
Wikiwiki: snel

Humuhumunukunukuapua’a

Een speciale vermelding verdient het woord “Humuhumunukunukuapua’a”. Ondanks dat het Hawaïaanse alfabet slechts 12 letters telt, zijn er een aantal echte tongbrekers. Dit woord, de naam van de nationale staatsvis van Hawaï is, is het langste woord in het woordenboek. Letterlijk vertaald betekent “Humuhumunukunukuapua’a”: vis met een varkensneus. Ofwel: vis die knort als een varken. Mocht je gaan duiken of snorkelen, dan is de kans groot dat je dit visje tegenkomt.

12 weetjes over Hawaï

Kippen op Kauai

Het leven in de zee is zeker niet het enige dat Hawaï kenmerkt op het gebied van dieren. Kauai wordt ook wel “rooster island” genoemd vanwege de ontelbare hoeveelheid kippen en hanen. Je vindt deze dieren op de gekste plekken!

Koffie

Hawaï is de enigse staat in Amerika waar koffie kan groeien. Dit is uiteraard vanwege het gunstige klimaat. Doe jezelf dus absoluut tegoed aan een lekker bakkie Hawaïaanse koffie.

Koninkrijk van Hawaï

Voordat Hawaï de vijfitgste staat van Amerika werd, was het een konkinkrijk. Van 1795 tot 17 januari 1895, bijna een volledige eeuw, stond er een koning aan het hoofd. Deze belangijke figuur in de historie van Hawaï vereenigde alle eilanden, waarbij hij zelf een bestuur aanstelde. Zonder Kamehameha I zou het huidige Hawaï misschien nooit hebben bestaan.

Shaka sign

Misschien heb je het handgebaar weleens gezien, want de “shaka” is niets anders dan je middelste drie vingers naar binnen vouwen en de duim en pink strekken. Het gebaar is typisch Hawaïaans en het zou goed kunnen dat je dit regelmatig gaat zien. Met name in de surfwereld is het bekend en wordt het onder meer gebruikt als groet.

12 weetjes over Hawaï

Vulkaan zorgt voor groter Hawaï

Hawaï is nog niet uitgegroeid en dit is te danken aan de Kilauea, een actieve vulkaan op Big Island. Dankzij de vulkaanuitbarstingen stroomt er lave de oceaan in, wat uiteindelijk zorgt voor nieuw land. Omdat de vulkaan zuidelijk uitspuwt, wordt Big Island in het zuiden en zuidoosten nog steeds groter.

Zwemmen

Vanaf vier uur ’s ochtend zijn er al mensen aan het zwemmen. Het is dan heerlijk toeven en lekker rustig. Zwem je ook om fit te blijven, dan is een frisse ochtendduik een fijne optie.

12 weetjes over Hawaï


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.