Last van een hoge pieptoon of andere geluidsoverlast in huis? Dit moet je doen

Last van een hoge pieptoon in huis? Dit kun je allemaal doen om het geluid op te sporen en te verhelpen.

geluid opsporen in huis hoge pieptoon overlast

Heb je vaak een irritant geluid in huis dat je niet kunt plaatsen, zoals een hoge pieptoon? Ontbreekt het daardoor aan rust? Geluidsoverlast kan voor een negatief effect op de gezondheid zorgen, dus lokaliseer het geluidsprobleem en pak het aan.

Zit je weleens op de bank of lig je op bed en hoor je een hoge pieptoon die er niet hoort? Misschien heb je even verkeerd gelegen en ontstaat het geluid in je oor, maar wellicht is er sprake van een externe factor. Dag rust.

Een hoge pieptoon kan voor veel mensen ongemakkelijk zijn en zelfs leiden tot stress. Belangrijk dus om de bron te vinden en dit op te lossen. Geluid opsporen in huis kan tricky zijn, helemaal als je luidruchtige buren hebt of in een grote stad woont, maar het is met een aantal tips te doen.

Van hoge pieptoon tot zoem

Verschillende apparaten in huis, zoals de koelkast, wasmachine, cv-ketel, afzuiging en ventilator kunnen voor ongewenst geluid zorgen, van zoem tot hoge pieptoon. Toch ervaar je soms geluidsoverlast waarbij het moeilijk is om precies te traceren waar het vandaan komt. Daarbij ervaren wij geluid allen anders. Wat voor de één als extreem hinderlijk wordt ervaren, lijkt voor de ander overdreven.

Iedereen heeft wel eens behoefte aan absolute stilte. Gewoon even helemaal niks. Het kan op die momenten extra frustrerend zijn als je toch nog een geluid hoort maar geen idee hebt waar dit vandaan komt.

Hoe geluidsoverlast zoals een korte piep opsporen in huis?

Klaar met die vervelende bromtoon of scherpe piep? Tijd om op zoek te gaan naar de bron! Zoals gezegd zijn apparaten vaak verantwoordelijk voor de geluidsoverlast. Zet om te beginnen eens stuk voor stuk alles wat op stroom werkt uit. Van de lamp tot de fan, zet het uit of haal het zelfs even los van de stroomvoorziening. Grote kans dat de piep verdwijnt bij een specifiek apparaat.

Heeft bovenstaande niet geholpen, denk dan ook aan je verwarming of andere zaken die ‘werken’ in jouw huis. Heb je alles gehad en blijft het geluid? De kans bestaat dat je afzuiging, bedrading of leidingwerk de boosdoener is, of zelfs kieren bij ramen of deuren. In dat geval, als je er echt klaar mee bent, kun je het beste iemand inschakelen om mee te helpen zoeken door middel van een professionele geluidsmeting.

Het kan overigens natuurlijk zo zijn dat de overlast afkomstig is van de buren. Probeer te ontdekken waar de overlast het grootst is en kaart het probleem beleefd en vriendelijk aan bij de buren. Misschien kunnen zij het direct oplossen of is het een probleem wat iets meer aandacht vereist, zoals een CV-ketel.

Succes en gebruik tot het definitief is opgelost eens oordoppen.


1 Comment
  1. Tegenwoordig heb je apps hiervoor die je kunnen helpen de bron te lokaliseren. Spectroid is er 1 van. Heeft mij geholpen een kapotte cv ketel te herkennen als de oorzaak van een hoge pieptoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.