10 Tips om wakker te blijven: Start je dag met een goede kop koffie!

Wij hebben 10 tips om wakker te blijven voor je op een rij gezet. Start je dag met een goede kop koffie!

10 tips om wakker te blijven koffie

Zwaar weekend gehad? Stress? Er zijn zat redenen te bedenken die ervoor zorgen dat onze nachtrust niet optimaal is. Het gevolg is dat we overdag aan het stoeien zijn om de oogleden niet dicht te laten vallen. Ben jij vermoeid? Lees dan even mee..

Wat de reden ook is, als je overdag slaperig wordt, dan heb je een klein probleem. Ben je op werk of school, of moet je straks de deur uit? Met onderstaande tips voorkom je dat er misschien wel letterlijk ongelukken gebeuren.

1. Koffie & cafeïne

Het is populair om vermoeidheid te bestrijden met koffie of zelfs energiedrankjes. Deze laatste willen we sowieso graag diskwalificeren, omdat er enorm veel troep in zit. Koffie is echter een handig middel en bijna niemand zegt ‘nee’ tegen een vers bakkie getrokken uit kwalitatieve koffiebonen. Toch? Let wel op dat de cafeïne in koffie slaaptijd kan verkorten, de slaapcyclus kan verstoren en zodoende de kwaliteit van slaap kan aantasten. ’s Avonds kun je koffie dus beter overslaan, tenzij je nachtdienst hebt.

2. Water

Jazeker. Ook uitdroging, ofwel dehydratatie kan moeheid veroorzaken. Drink dagelijks genoeg water en eet voldoende groente en fruit. Deze laatste twee behoren tot vochthoudend voedsel en ook dat draagt bij.

3. Powernap

Mocht je later de deur uit moeten, maar nog wel bijvoorbeeld een minuut of 30 vrije tijd overhebben, dan is een powernap perfect. Dit dutje kan ervoor zorgen dat je straks verrassend uitgerust bent en je ziet zelfs dat sommige bedrijven een powernap-ruimte hebben geïntroduceerd. Let wel, doe het niet vlak voor bedtijd en ook niet langer dan een minuut of 25 á 30. De meest ideale tijd is rond lunchtijd.

4. Gezonde snack

Nee, geen zak chips of snoep, maar een gezond tussendoortje kan de boel weer op gang krijgen. Denk aan noten, wortels, fruit en yoghurt. Allen kunnen zorgen voor dat beetje extra energie. Je denkt dat veel suiker helpt? Misvatting. Je krijg een snelle energieboost, maar hierna volgt een futloos gevoel.

5. Converseer

Spreek een collega aan of bel een vriend of vriendin. Als je het gesprek aangaat dan moet de boel in je hoofd op volle toeren draaien en voorkom je dat je wegvalt. Nee, je blijft er niet de hele dag wakker door, maar je blijft op dat moment wel wakker.

6. Ogen rust geven

Zit je al de hele dag naar je laptop, tablet, PC of smartphone te staren? Als jij je vermoeid voelt, leg het beeldscherm dan even weg. Het vereist namelijk de nodige spanning en daardoor kun je nog slaperiger worden. Geef de ogen rust!

7. Iets anders doen

Of je nu bezig bent met werk, je boekhouding of huiswerk, als je vermoeid begint te raken dan kan het helpen om even de boel de boel te laten. Ga even iets anders doen en maak je hersenen even wakker. Een blokje om lopen kan ook helpen!

8. Naar buiten

Een blokje om doe je natuurlijk buiten. En dat komt goed uit. Het is lekker om de benen te strekken en de energie van buiten te voelen. De frisse lucht kan je een opkikker geven en bovendien heeft het daglicht invloed op ons ritme.

9. Beweging

Punt 7 en 8 hierboven kun je desgewenst plaatsen onder beweging. Als je ervoor kiest om iets anders te doen, doe dan iets actiefs. Als je naar buiten gaat om bij te komen, dan moet je sowieso in beweging komen. Toch verdient het kopje ‘beweging’ wat extra aandacht. Wist je dat je meer energie krijgt van een korte wandeling dan van bijvoorbeeld een energiebar vol suiker? Dit heeft te maken met de extra zuurstof die je hersenen, aderen en spieren krijgen gedurende beweging. Wees er dus zeker van dat je dagelijks genoeg opstaat en beweegt.

10. Diepe ademhaling

Als je moe geraakt en geen tijd hebt om eruit te gaan of fysiek in actie te komen, dan kan het zinvol zijn om diep adem te halen. Dit verhoogt net als bij beweging de zuurstof in het lichaam en dit komt ten goede. Je verlaagt namelijk de bloeddruk en hartslag, waarvan je mentale energieniveau en dus ook je vermogen om te presteren meeprofiteren.

Ga goed rechtop zitten en haal een aantal keer diep adem vanuit je buik (niet je borst). Adem in door de neus en adem vervolgens geleidelijk uit door de mond.

Aan welke tips om wakker te blijven heb jij het meeste aan gehad?

10 tips om wakker te blijven


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.