Onder welk dekbed slaap je het lekkerst en waar houd je rekening mee?

Er zijn verschillende soorten dekbed, met elk hun eigen voordelen. Onder welk dekbed slaap jij het lekkerst? 

Onder welk dekbed slaap je het lekkerst

Om een goede nachtrust te pakken is een goed dekbed van groot belang. Je wilt immers uitgerust wakker worden, zodat je de dag fit en scherp start, en goed kunt functioneren op werk of school. Welk dekbed is over het algemeen geschikt?

Er zijn diverse soorten als het om dekbedden gaat. Welk type van dit beddengoed jij als prettig ervaart is natuurlijk enorm persoonlijk. Toch zijn er een aantal punten waar je op moet letten als het gaat om het uitkiezen van een dekbed.

Allereerst dien een dekbed goed vocht te reguleren, en daarnaast is warmte-isolatie belangrijk. We willen het warm hebben, maar als het te warm is en we gaan transpireren, dan moet het niet te heet blijven. De balans is in dat kader erg belangrijk.

De vulling van het dekbed speelt een sleutelrol, en hoewel dit ook een persoonlijke keuze is, zijn er een aantal voordele gemakkelijk te herkennen bij bepaalde typen dekbed. Zo zijn de voordelen van een synthetisch of donzen dekbed dat het goed isoleert. Bij de wollen variant is dit al veel minder het geval, evenals de mindere soepelheid. Echter heeft een wollen dekbed wel weer de beste vochtopname. Kijk je naar gebruikersgemak, zoals bijvoorbeeld wasbaarheid, dan is het synthetisch dekbed weer ideaal.

Afmetingen dekbed

Bij het kopen van een dekbed kun je het beste kiezen voor een exemplaar dat in afmeting geval breder is dan het matras. Dit mag vanaf 40 cm breder, maar het liefst ga je voor 50 of zelf 60 cm. De lengte heeft te maken met jouw eigen lengte en de lengte van het bed. Over het algemeen mag het dekbed best 20 cm over het bedeind heen, zodat je in de winter lekker de deken kunt optrekken, zonder dat je voeten bloot liggen. De meeste dekbedden bestaan uit vaste maten, dus kijk goed welke voor jou geschikt is.

Donzen dekbed

Meestal gemaakt van eendendons of ganzendons, is een donzen dekbed enorm comfortabel. Hoe meer dons het dekbed bevat, hoe lichter het aanvoelt. Net een wolkje! Een licht dekbed zorgt er trouwens voor dat je gemakkelijker in je slaap kunt draaien.

4 Seizoenen dekbed

Ideaal voor alle jaargetijden is logischerwijs het 4 seizoenen dekbed. Je hebt dan een dekbed voor de zomer en een bijbehorend dekbed dat geschikt is voor het voor- en najaar. Klik je de twee op elkaar, dan heb je het winterdekbed. Het multifuntionele 4 seizoenen dekbed is lekker licht in de zomer en kun je naarmate de winter nadert inruilen en aanpassen.

Dekbed onderhouden

Een gemiddeld dekbed kun je desgewenst wassen met behulp van de wasmachine – check dit wel even voor de zekerheid – maar in principe is dit niet heel vaak nodig. Wat je beter kunt doen is het dekbed geregeld opschudden en luchten. Houd je dit goed bij, dan kan jouw comfortabele dekbed jaren mee.


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.