8 Tips om jouw tuin kindvriendelijker te maken

Heb je kinderen of zijn ze op komst? Wij hebben 8 tips om de tuin kindvriendelijker te maken voor je op een rij gezet!

tips tuin kindvriendelijker maken

Wellicht heb je in de afgelopen maanden voldoende tijd gehad om jouw tuin al op de schop te nemen, maar het kan absoluut geen kwaad om ons volgende lijstje nog eens door te nemen als ouder – in de dop. Wij hebben namelijk een serie tips voor je om de tuin kindvriendelijker te maken.

Alhoewel de Nederlandse zomer niet altijd even tropisch is, hebben we de afgelopen maanden echt niet mogen klagen. De tuin was een favoriete plek en wat hebben we er veel gegeten, gedronken en ontspannen. Hetzelfde geldt waarschijnlijk ook voor de kinderen. Buitenspelen in de tuin is vaak een feestje. Is jouw tuin echter volledig kindvriendelijk?

Wil je zorgeloos een boek kunnen lezen in de zon terwijl de kids spelen, dan is het raadzaam om de tuin zo kindvriendelijke mogelijk te maken. Hoe? Begin eens met onderstaande 8 tips.

8 tips voor een kindvriendelijke tuin: Een tuin kindvriendelijker maken zit ‘m in zowel kleine als grote dingen

1. Ondergrond

Of ze nu jong of oud zijn, ze rennen en ze vallen. Zorg er bij de tuin kindvriendelijker maken dus allereerst voor dat de ondergrond een veilige is. Het is hierbij raadzaam om een zachte ondergrond te plaatsen, zoals een gazon, rubberen tegels of zelfs zand. Denk echter ook eens aan kunstgras laten leggen. Dit vergt een stuk minder onderhoud dan bijvoorbeeld zand en nodigt uit tot spelen. Bijvoorbeeld het kunstgras bij Topkunstgras.nl is ideaal voor in de tuin of zelfs het balkon.

2. Uitstekende zaken en scherpe oneffenheden

Zoals je binnen ervoor zorgt dat er geen gevaarlijke hindernissen op de loer liggen, zo doe je dit ook buiten. Puntige hoeken, scherpe randen of risicovolle zaken als vuurkorven en barbecues, dek ze af en voorkom dat de kinderen ermee in aanraking komen.

3. Giftige planten

Weg ermee! Kleine kinderen zijn ontdekkingsreizigers en stoppen alles in de mond. Ook planten. Draag dus zorg dat er geen kans bestaat dat er een giftige plant wordt genuttigd, en kies voor veilige planten. Het liefst natuurlijk ook doornvrij.

Bekende giftige planten zijn o.a. de blauwe monnikskap, blauwe regen, doornappel, gevlekte aronskelk, goudenregen, herfsttijloos, kardinaalsmuts, lelietje-van-dalen, oleander, buxus, papaver, peperboompje, taxus, thuja (levensboom), vingerhoedskruid, wolfskers, wonderboom.

Tuinplanten die bij huidcontact voor irritatie kunnen zorgen zijn de hemelboom, anemoonsoorten, selderij, gevlekte aronskelk , stinkende gouwe, clematis, wolfsmelksoorten, ginkgo (Japanse notenboom), reuzenbereklauw, sleutelbloemsoorten, boterbloemsoorten.

Wil je ze toch in je tuin? Zorg er dan voor dat ze onbereikbaar zijn voor je kinderen. Bloembakken en hoge vazen kunnen een oplossing zijn bij de tuin kindvriendelijker maken.

4. Schaduw

Kinderen verbranden sneller dan volwassenen en hebben het zelf niet altijd door als ze te lang in de zon spelen, met name in de zomer. Zorg dus voor voldoende schaduwplekken en vertel ze hier ook te spelen. Parasolsm, overkappingen en schaduwdoeken doen wonderen.

5. Paden

Beschik je over en grote tuin, dan zijn paden perfect om jouw zoon of dochter de eerste meters op de fiets of skeelers te laten maken. Een stuk fijner qua gevoel dan dat ze alleen de straat op willen.

6. Speeltoestellen

Nu wordt het leuk, want speeltoestellen zijn natuurlijk de droom van ieder kind. Denk niet alleen aan schommels of trampolines en glijbanen, maar ook aan uitkijktorens, wipwaps, kimmuren, zandbakken en picknicktafels. Een zwembadje is natuurlijk een verademing in de zomer.

7. Dieren

Kinderen zijn vaak gek op dieren. Het is, als de grootte van de tuin het toelaat, een mooi idee om enkele dieren te nemen. Niet alleen honden en katten, maar ook konijnen of kippen. Ze vragen niet heel veel ruimte en leren kinderen al vroeg om te gaan met verantwoordelijkheden. Het liefdevol moet zorgen voor dieren is iets waardevols.

Lees ook:


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.