10 Tips voor het kiezen van de juiste schoenmaat

Ga je online of in de winkel schoenen kopen? Voorkom teleurstelling met onze 10 tips voor het kiezen van de juiste schoenmaat.

10 tips voor het kiezen van de juiste schoenmaat

Het overkomt je misschien weleens na online shoppen, maar het kan net zo goed als je gewoon naar de winkel bent geweest. De kans dat de schoenen die je hebt gekocht toch niet de juiste zijn is altijd aanwezig. Niet omdat ze niet mooi zijn, maar omdat ze toch niet lekker blijken te zitten tijdens je dagelijkse bezigheden. Vervelend, maar wel te voorkomen!

Met onze tien tips voor het kiezen van de juiste schoenmaat, en dus de juiste schoen, zou dit probleem tot het verleden moeten behoren. Er zijn namelijk een aantal punten die, als je ze trouw opvolgt, ervoor zorgen dat je de meest voorkomende issues met nieuwe schoenen voorkomt.

Lees maar mee!

10 tips voor de juiste schoenmaat kiezen

Ongeacht welke stijl jouw voorkeur heeft, zijn er een aantal zaken om op te letten bij het aanschaffen van nieuwe schoenen.

1. Meet vooraf je voet op

Meten is weten! Vooral online is het handig als je vooraf weet hoe breed en lang je voet. Meet je voeten overigens niet ’s morgens op, maar aan het einde van de dag. Zo krijg je het beste beeld. Met de opmetingen kun je vervolgens gemakkelijker vergelijken met de maattabellen.

2. Kijk verder dan de schoenmaat in het label

Oké, je bent graag een maatje 39 en draagt ook altijd 39. Toch zit de schoen die jij nu graag wilt hebben alleen lekker in maat 40. Het kan voorkomen dat je van Gucci 39 draagt, maar dat bij Gabor damesschoenen jouw maat opeens 40 is. Daarom is punt 1 hierboven, je werkelijke voetafmetingen, belangrijker dan het maatcijfertje in het label.

3. Draag sokken bij het passen

Heel simpel, draag de sokken – of kousjes – die je normaal ook zou dragen in dit type schoeisel. Alleen dan weet je of alles zit zoals het hoort te zitten.

4. Niet ’s ochtends schoenen passen

Eigenlijk al bij punt 1 genoemd, maar belangrijk om te herhalen. Je voet opmeten levert het beste resultaat op aan het eind van de dag. Ditzelfde geldt natuurlijk voor als je schoenen gaat shoppen. Doe je dit ’s ochtends, dan is je voet letterlijk iets kleiner. Je wil echt je ‘grootste voet’ als referentiekader hebben.

5. Prikt er iets in de schoen? Niet doen!

Een stiksel dat minimaal uitsteekt, kan zorgen voor maximale irritatie. Niet denken dat je erdoorheen loopt, maar gewoon retourneren of wegleggen als er iets uitsteekt en prikt.

6. Kies de juiste lengte, maar ook breedte

Dit spreekt voor zich denk je, maar vergis je niet. Soms is de lengte van een schoen prima, maar is het model gewoon heel smal. Op ten duur heeft dit een vervelende invloed op je voeten. Soms is de schoen die je zo graag wilt hebben gewoon niet voor je weggelegd. De juiste breedte en de juiste lengte is altijd een combinatie. Je wilt en klein beetje speling hebben, maar het geheel mag niet te losjes zitten.

7. Knelt de schoen? Vergeet uitlopen

Kun je het laatste paar van de door jou gewilde schoen voor een spotprijsje kopen, al is het een halve of zelfs hele maat kleiner dan normaal? Als het knelt, denk dan niet dat je de schoen nog wel kunt uitlopen. Natuurlijk, er zijn materialen die een schoenmaker iets kan oprekken, maar over het algemeen zal het heel lastig zijn om een goede kwaliteit schoen mooi uit te lopen en te vergroten.

8. Let op de teenhoogte

Heel logisch eigenlijk. De teenhoogte moet voldoende zijn voor een goed zittende schoen. Als je schoenen koopt met te weinig teenhoogte, dan drukt de schoen tegen je nagel aan. Dit leidt tot pijn en er kan zelfs verkleuring optreden. Onthoud: hoe lager de neus, hoe langer de schoen moet zijn. Anders is er te weinig ruimte voor je tenen.

9. De hiel moet goed aansluiten

Blaren ontstaan vaak bij de hiel en zijn natuurlijk enorm irritant. De hiel van de schoen moet jouw hiel goed omsluiten, zodat je voet goed op zijn plaats blijft in de schoen. Bij het passen moet je de hiel een aantal keer achter elkaar optillen om zo te controleren of jouw hiel goed blijft zitten in de schoen. Zit de achterkant van het schoeisel te los en floept je hiel er een beetje uit, dan geeft de hielpartij te weinig steun en is het te breed.

10. De zooldikte heeft invloed op het comfort

De zooldikte heeft alles met demping te maken. Als je wat gevoeligere voeten, hiel en enkels hebt, dan is een stevige zool waardevol. Hoe dunner de zool, hoe minder comfort. Met name als je veel meters hebt te lopen, dan zul je een dikke zool prefereren.


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.