Drie tips voor het schoonhouden van je raamdecoratie

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van je nieuwe raamdecoratie. En of je nu plissé gordijnen op maat hebt of mooie klassieke gordijnen: goed onderhoud is hierbij erg belangrijk. Op deze manier zorg je er niet alleen voor dat je raamdecoratie er altijd strak uitziet, maar kun je er ook nog eens een stuk langer van genieten. Hoe zorg je ervoor dat je jouw raamdecoratie goed schoonhoudt? Hier vind je drie tips voor het schoonhouden van je raamdecoratie. 

Tip 1: Baseer de schoonmaakmethode op het type raamdecoratie

Het is belangrijk om je schoonmaakmethode te baseren op het type raamdecoratie dat je hebt. Hier vind je een overzicht van de verschillende soorten raamdecoratie en hoe je dit het beste kunt schoonmaken:

  • Rolgordijnen: rolgordijnen hebben vaak een vuil- en stof afstotende laag. Als er een vlek op het rolgordijn ziet, moet je deze direct verwijderen. Die doet je met een spons of doek met lauw water. Wrijf niet te hard met de spons op de stof.
  • Gordijnen: gordijnen was je alleen als het echt niet anders kan. Uitkloppen is vaak al voldoende als ze erg stoffig zijn. Ook kun je kiezen voor chemische reiniging.
  • Lamellen: verticale lamellen van kunststof maak je het beste schoon met een droge of vochtige doek. Heb je stoffen lamellen? Kies dan altijd voor een droge doek.
  • Jaloezieën: jaloezieën vangen, net als lamellen meer stof dan bijvoorbeeld rolgordijnen. Wel zijn ze nog makkelijker schoon te maken. Neem de horizontale lamellen af met een droge of vochtige doek of een speciale plumeau. Zo gaat het stof zich niet hechten aan de jaloezieën.

Tip 2: Probeer zeep en schoonmaakmiddel te vermijden

Wanneer je aan de slag gaat met het reinigen van je raamdecoratie, is het slim om zeep en schoonmaakmiddel zo veel mogelijk te vermijden. Vaak is een doek met lauwwarm water al voldoende voor bijvoorbeeld houten jaloezieën en lamellen. Ook voor gordijnen en rolgordijnen is het aan te raden om geen zeep te gebruiken. Je wilt niet dat er vlekken achterblijven van de zeep die je er vervolgens niet meer uit krijgt. 

Tip 3: Kies eens per jaar voor grondige reiniging

Wil je graag jouw raamdecoratie goed schoonmaken? Je kunt dit het beste een keer per jaar doen. Dit gaat dan vooral om raamdecoratie op plekken zoals de keuken waar vet zich aan raamdecoratie kan hechten. Je kunt natuurlijk ook op de raamdecoratie woonkamer eens per jaar grondig schoonmaken met water en niet-agressieve schoonmaakmiddelen.


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.