4 tips om veilig online te shoppen

Dat online shoppen in het afgelopen decennium een toevlucht nam, hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. Uit cijfers van Klarna blijkt dat 30 procent van de Nederlanders hun aankopen liever online doet. Eerlijk is eerlijk, er zitten ook een reeks voordelen aan. Je hebt meer kans om de allerbeste deal te scoren, kunt kiezen uit een oneindig aanvoelend aanbod en shopt gewoon vanaf het comfort van je eigen huis. Wat weleens vergeten wordt bij het genot dat online shoppen heet, is de veiligheid. Daarom geven we je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je veilig online shopt.

  1. Shop niet op een openbaar wifi-netwerk

Het is fantastisch dat er tegenwoordig vrijwel overal openbare wifi aanwezig is, maar helaas is het ook gevaarlijk. Zeker als je online gaat shoppen, omdat je hierbij in de weer bent met betalingsgegevens. Dit is op twee manieren risicovol. Allereerst loop je het risico dat iemand in de buurt over je schouders meekijkt. Ten tweede zijn openbare wifi-netwerken de perfecte doelwitten voor hackers. Volgens Veiliginternetten.nl is een openbaar wifi-netwerk nooit veilig. Het maakt daarbij niet of je een wachtwoord gebruikt. Volgens hen kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat (en zo tot je persoonlijke gegevens) zodra je inlogt op dit soort wifi.

  1. Kies een sterk wachtwoord

Bij sommige webwinkels word je verplicht om een account aan te maken voordat je een bestelling kunt plaatsen. Je moet hier dan dus zelf een wachtwoord te kiezen. Het is heel verstandig om voor een sterk wachtwoord te kiezen, eentje die je niet voor andere accounts gebruikt. Volgens ExpressVPN is ‘123456’ het meest gebruikte wachtwoord in ons land. Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat dit dus allesbehalve een sterk wachtwoord is. Maar wat dan wel? Volgens experts is een goed wachtwoord lang, willekeurig en uniek.

    3. Kies je betaalmethode bewust

De meeste zichzelf respecterende shops bieden meerdere betaalmethoden aan. Welke betaalmethode je kiest ligt meestal puur aan wat je het gemakkelijkst vindt, maar er zijn ook verschillen op het gebied van bescherming. Als je bijvoorbeeld betaalt via iDeal, de meest populaire betaalmethode in Nederland, dan kun je je geld niet terugkrijgen als de webshop de bestelling niet levert. Bij PayPal of creditcard is dit meestal wel het geval. Toch moet je ook voorzichtig zijn met het betalen met creditcard, fraude ligt hiermee nog erg vaak op de loer. Vul je creditcardgegevens in ieder geval niet in totdat je zeker weet dat je op een betrouwbare website bent.

  1. Check of de webshop een keurmerk heeft

Een keurmerk is een goede indicatie dat je met een betrouwbare shop te maken hebt. Bekende keurmerken zijn bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg en het Webshop Keurmerk. Wil je helemaal zeker van je zaak zijn, check dan op de website van het keurmerk of de webshop daadwerkelijk is aangesloten. Shops kunnen natuurlijk het logo van het keurmerk op hun website plaatsen zonder lid te zijn.

Het belang van veilig shoppen

Hoewel veiligheid misschien niet het leukste onderwerp is (zeker niet als je lekker aan het shoppen bent), is het wel heel belangrijk. Met de bovenstaande tips verklein je in ieder geval het risico dat er iets naars gebeurt en dat is toch wel zo prettig!


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.