Systemisch coachen en hoe het jou kan helpen

Heb jij een gewoonte waar je graag van af wil maar het lukt maar niet? Stoort het jou dat je constant controle moet hebben over de situatie? Of misschien blijf he teveel hooi op je vork nemen. Je weet wat je moet doen om te veranderen, maar iets houd je tegen. Het is frustrerend en kan na een poosje isolerend werken. Als jij ja hebt gezegd op een van deze vragen, dan is systemisch coaching misschien wel wat voor jou.

 

Wat is systemisch coachen

Systemisch coachen is een vorm van coaching die zich richt op de onderliggende dynamieken en patronen binnen een systeem, zoals bijvoorbeeld een familie, organisatie of team. Het doel van systemisch coachen is om de balans binnen het systeem te herstellen en daarmee de prestaties en welzijn van de individuen binnen het systeem te verbeteren. Mensen zijn kuddedieren. Hun omgeving bestuderen kan dus erg veel uitleg bieden over waarom de individu doet of denkt zoals ze doen.

 

Hoe werkt systemisch coachen

Bij systemisch coachen wordt er gebruik gemaakt van verschillende technieken en methoden, zoals bijvoorbeeld familieopstellingen en organisatieopstellingen. Hierbij worden representanten ingezet om de verschillende leden van het systeem te representeren, waardoor de onderlinge relaties en dynamieken inzichtelijk worden gemaakt.

Een systemisch coach richt zich niet alleen op het individu, maar ook op het grotere geheel waarvan het individu deel uitmaakt. Hierbij wordt er gekeken naar de context waarin het individu functioneert en de invloed die het systeem heeft op het gedrag en de prestaties van het individu.

 

Hoe en wanneer kan je het toepassen

Systemisch coachen wordt toegepast in verschillende situaties, zoals bijvoorbeeld bij conflicten binnen een team of organisatie, bij loopbaanvragen of bij persoonlijke ontwikkeling. Door de onderliggende dynamieken en patronen binnen het systeem inzichtelijk te maken en aan te pakken, kan systemisch coachen bijdragen aan een gezonde en effectieve werkomgeving en persoonlijke groei.

 

Hoe kan het jou helpen

Alleen weten dat je iets fout doet en wat je moet doen om te stoppen is een goed begin, maar geen oplossing. Om iets echt aan te kunnen pakken, moet je weten wat de oorzaak ervoor is. Sommige mensen hebben hier een goed inzicht in, maar soms kan de oorzaak je nog steeds verbazen. Een outsider opinion van een professional kan alles perfect voor je op een rijtje zetten. Weten waar een slechte gewoonte vandaan komt, creëert rust in het hoofd en zorgt voor duidelijkheid. Heb jij dus moeite met slechte gewoontes? Dan is systemisch coaching zoeken de beste volgende stap.


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.