Dit is hoe collageen je huid van binnenuit kan transformeren

Als je alle soorten crèmes al hebt geprobeerd voor een mooie strakke huid, dan is het goed om te weten dat je met voeding ook veel kan bereiken om je huid een oppepper te geven. Eén voedingsstof is vooral interessant: collageen. Dit is hoe dit eiwit je huid van binnenuit kan laten stralen.

Als je je eetpatroon aanvult met collageen, kan dat veel voordelen hebben voor je uiterlijk. Van een huid met een jeugdige uitstraling tot sterke haren en nagels: collageen verstevigt en verjongt.

Wat doet collageen voor je huid?

Collageen is een eiwit dat je lichaam zelf aanmaakt. Het ondersteunt de elasticiteit van de huid, waardoor deze er mooi glad en strak uitziet.

Ook is collageen belangrijk voor de spieren. De spieren in je gezicht houden de huid op haar plaats, wat bijdraagt aan een gladde en strakke huid.

Hoe werkt collageen?

Wanneer je lichaam zijn eigen collageen aanmaakt, gebruikt het eiwitten uit eiwitrijk voedsel. Denk aan zuivelproducten, rundvlees en vis. Deze eiwitten breekt je lichaam af tot aminozuren.

De cellen in je lichaam die collageen produceren gebruiken deze aminozuren voor de aanmaak van collageen.

Naarmate we ouder worden, maakt ons lichaam steeds minder collageen aan. Doordat onze huid steeds minder collageen bevat, wordt ze steeds minder stevig en veerkrachtig. Rimpels en lijntjes zijn het resultaat.

Doordat de spieren in ons gezicht verslappen bij een verminderde aanmaak van collageen, kan onze huid wat gaan zakken. Gelukkig kun je collageen toevoegen aan je eetpatroon, zodat je huid haar jeugdige uitstraling weer terugkrijgt.

Welke type collageen is het beste voor je huid?

Er bestaan meer dan twintig typen collageen, waarvan type I, II en III het meest bekend zijn. Voor je huid is type I collageen het belangrijkst. Dit type is verantwoordelijk voor de structuur en stevigheid van je huid.

Marine collageen is type I collageen. Dit wordt gewonnen uit de huid, botten en schubben van vissen. Collageen van runderen is zowel verkrijgbaar als type I en type III. Het komt van de botten, huid en kraakbeen van koeien.

Je zou zeggen dat zowel marine collageen als rundercollageen prima zijn. Dat is op zich ook zo. Toch zijn er een aantal verschillende tussen de twee, wat maakt dat de één soms beter is voor de huid dan de ander.

Welke collageen is het beste voor de huid?

Marine collageen wordt over het algemeen het beste door ons lichaam opgenomen in vergelijking met rundercollageen. Nu is er ook gepatenteerd rundercollageen verkrijgbaar, die niet onderdoet voor marine collageen wat biologische beschikbaarheid betreft.

Marine collageen van wilde vissen is zeer zuiver, maar collageen van grasgevoerde koeien is dat net zo goed. Daar kun je dus op letten als je een collageen supplement aanschaft.

Zijn de deeltjes collageen nog in kleine stukjes opgeknipt, zoals bij gehydrolyseerd collageen, dan kan ons lichaam het eiwit gemakkelijker opnemen en gebruiken. Gehydrolyseerd runder- of viscollageen blijkt dan ook het meest effectief als het gaat om tekenen van veroudering tegen te gaan.

Wil je het beste collageen supplement voor je huid? Hier vind je de beste merken collageen van dit moment.

Wat kun je nog meer doen voor de aanmaak van collageen?

Je kunt naast het nemen van collageen ook aandacht besteden aan je inname van vitamine C. Deze vitamine draagt namelijk bij aan de productie van procollageen, een voorloper van collageen.

Vitamine C wordt vaak toegevoegd aan collageensupplementen, maar je kunt deze vitamine ook los innemen of uit groenten en fruit halen. Vooral paprika, zwarte bessen en aardbeien zijn rijk aan vitamine C.

Er zijn ook een aantal zaken die je beter kunt laten om de aanmaak van collageen zeker te stellen. Dit zijn factoren die de aanmaak van collageen tegengaan en het natuurlijke afbraakproces versnellen:

  • Roken
  • Alcohol
  • Overmatig zonlicht
  • Slechte voeding

Als je deze zaken zoveel mogelijk vermijdt, helpt dat mee aan de collageenproductie en daarmee aan een strakke, gladde en jeugdige huid.

Deze blogs kunnen je ook interesseren:

De top 10 zonnebankcremes


No Comments Yet

Comments are closed

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.