Alles wat je moet weten over spataderen

Spataderen, ook wel bekend als varices, zijn een veelvoorkomend probleem dat de bloedvaten in de benen treft. Ze kunnen niet alleen cosmetisch storend zijn, maar ook ongemak en pijn veroorzaken. Je hiervoor laten behandelen door de beste vaatchirurg van Nederland kan een heel goed idee zijn. We vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over spataderen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn abnormaal verwijde en kronkelige aderen die zich meestal in de benen ontwikkelen. Ze ontstaan wanneer de kleppen in de aderen niet goed functioneren, waardoor het bloed niet efficiënt naar het hart kan worden gepompt. Dit leidt tot ophoping van bloed in de aderen, waardoor ze opzwellen en zichtbaar worden onder de huid. Hoewel spataderen vaak erfelijk zijn en dus in sommige families vaker voorkomen, zijn er ook andere factoren die het risico op het ontwikkelen van spataderen kunnen verhogen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

Hoe ontstaan spataderen?

Het risico op spataderen neemt toe met de leeftijd, omdat de aderen in de loop van de tijd kunnen verzwakken en minder elastisch worden. Vrouwen hebben over het algemeen een groter risico op het ontwikkelen van spataderen dan mannen. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en menopauze kunnen hierbij een rol spelen. Tijdens de zwangerschap neemt de druk op de bloedvaten in de bekkenregio toe, wat spataderen kan veroorzaken of verergeren. Mensen die lange tijd in dezelfde positie blijven, zoals staan of zitten, hebben meer kans op het ontwikkelen van spataderen. Dit komt doordat deze posities de bloedcirculatie belemmeren. Overgewicht kan de druk op de aderen in de benen verhogen, wat spataderen kan bevorderen.

Symptomen van spataderen

Spataderen kunnen een reeks symptomen veroorzaken, variërend van mild ongemak tot ernstige pijn. Een van de meest voor de hand liggende tekenen van spataderen is de verschijning van kronkelende en opgezwollen aderen onder de huid. Spataderen kunnen leiden tot zwelling van de benen, vooral rond de enkels. Dit kan gepaard gaan met pijn, een zwaar gevoel en krampen in de benen. Sommige mensen ervaren jeuk en huidirritatie rond de getroffen aderen. Langdurige spataderen kunnen leiden tot veranderingen in de huid, zoals donkere vlekken of een verharde huid. In zeldzame gevallen kunnen spataderen leiden tot open wonden of zweren in de benen, vooral bij gevorderde gevallen. 

Diagnose en behandeling

Als je vermoedt dat je spataderen hebt, is het belangrijk om je te laten onderzoeken door de beste vaatchirurg van Amsterdam voor een juiste diagnose en behandeling. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van een lichamelijk onderzoek en een echografie van de aderen. In milde gevallen van spataderen kunnen conservatieve maatregelen zoals het dragen van compressiekousen, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van langdurig staan of zitten verlichting bieden. Sclerotherapie is een procedure waarbij een speciale vloeistof in de spataderen wordt geïnjecteerd om ze te laten krimpen en verdwijnen. EVLT is een minimaal invasieve procedure waarbij laserenergie wordt gebruikt om de getroffen aderen te sluiten. In ernstige gevallen kunnen chirurgische ingrepen nodig zijn om de spataderen te verwijderen. Dit kan worden gedaan door middel van veneuze stripping of flebectomie.


No Comments Yet

Comments are closed

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.