Duurzaam wassen? 4 tips die jij nog niet wist!

Je weet misschien wel dat duurzaamheid steeds maar aandacht krijgt en er zijn dan ook tal van mogelijkheden om duurzaam te wassen. Je kunt bijvoorbeeld een energiezuinige wasdroger kopen en je wasmiddel goed doseren. Op die manier bespaar je meteen energie en daarmee dus ook geld. De meeste van ons weten misschien ook wel dat je eigenlijk pas een wasje moet draaien als je de wastrommel helemaal vol krijgt. Maar welke tips zijn er nog meer om duurzaam te wassen? Hier zijn er 4!

Kies het juiste toerental

Heb jij een wasdroger in huis? Kies dan altijd voor een wasprogramma met een hoog toerental. Een hoger toerental betekent dat je was droger uit de trommel komt dan met een lager toerental. Kies bij voorkeur ergens tussen de 1400 en 1600 toeren per minuut. Resultaat? Je hoeft je wasdroger minder lang te gebruiken en hierdoor kun jij weer energie besparen. Heb je geen wasdroger? Dan is het ook slim om de was gewoon aan de lijn te hangen. Dat bespaart natuurlijk nog meer energie. Tevens kun je dan ook voor een lager toerental kiezen. Tip: gebruik geen wasdrogerballen bij je wasdroger. Fabrikanten beloven dat het nog meer energie bespaart, maar de resultaten laten zien dat het eigenlijk niet zo goed werkt. Lees je dus goed in!

Was bepaalde items op 30°

Je hoeft echt niet altijd een heet wasprogramma aan te zetten om alle kleding en wasgoed schoon te krijgen. Sommige items kun je makkelijk op 30 wassen. Kijk natuurlijk wel altijd even op het labeltje van de kleding of wasgoed om te kijken of het item daarvoor geschikt is. Ondergoed wil je bijvoorbeeld wel warm wassen, maar sommige items hoeven alleen maar opgefrist te worden. Het is namelijk bekend dat meer dan 90% van de energie naar het opwarmen van het water gaat, en maar 10% om de wasmachine daadwerkelijk te laten draaien. Gebruik dus gewoon koud water als dat mogelijk is. Hoe dan ook, bekijk altijd even de wasvoorschriften, want daar staat vaak hoe je duurzaam kunt wassen.

Koop minder synthetische kleding

Wist je dat bepaalde stoffen zoals acryl, polyester en elastaan niet echt duurzaam zijn om te wassen? De wasmachine laat namelijk microplastics los en die worden weer door het riool gespoeld. Dat willen we natuurlijk voorkomen en daarom is het slim om te kiezen voor stoffen zoals linnen, katoen, bamboe, wol en zijde.

Was minder

Dit is misschien een tip waar je nog niet aan gedacht hebt, want wassen zit nu eenmaal in ons patroon en hoort erbij. Maar je hoeft je kleding echt niet na 1x dragen te wassen. Draag je kleding dus gewoon wat vaker. Dit bespaart je zowel tijd als energie. Dus, why not? Gewoon even goed laten luchten (of misschien eerst een klein vlekje wegspoelen) en je kleding is weer zo goed als nieuw. Met deze 4 tips kun jij een stuk duurzamer wassen!


No Comments Yet

Comments are closed

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.