Recept: Appel Spice Cake Met Overheerlijke Caramel!

cake appel caramel

Taart, wie lust dat nou niet? Wij zeker,  je mag ons hier zelfs voor wakker maken. Mijn favoriete taarten zijn Naked Layer taarten. Gedurende deze feestdagen wil ik graag dit recept met jullie delen.

Let op, de maten van alle ingrediënten zijn Amerikaans. Zelf gebruik ik een set measuring cups en teaspoons.

teaspoon

Ingrediënten:

  • APPEL SPICE CAKE (ronde bakvorm 6 cm, klein is fijn)
  • 1 cup bloem
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1 tsp bakpoeder
  • 1/4 tsp zout
  • 1/2 tsp kaneel
  • 1/4 tsp gemalen piment
  • 1/4 tsp gemalen kruidnagel
  • 1/2 stick boter kamertemperatuur (1 stick is 113 gram)
  • 1/2 cup bruine suiker
  • 1 ei
  • 3/4 cup ongezoete appelmoes

VANILLA BEAN BUTTERCREAM

  • 2 stick boter, kamertemperatuur
  • 1/2 cup vegetable shortening, (Crisco, te koop bij Jumbo)
  • 1 tsp vanille extract
  • 5-7 cups poedersuiker

 CARAMEL 

  • 1/4 cup slagroom, zo vet mogelijk
  • 1 tbsp ongezoute boter
  • 1/4 tsp zout
  • 1/2 tsp vanille extract
  • 6 tbsp suiker
  • 1 tbsp maissiroop (te koop bij de Aziatische toko)
  • 1 tbsp water

Bereidingswijze:

CAKE

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in. 

Meng in een kom de bloem, baking soda, bakpoeder, zout, kaneel, piment en kruidnagel door elkaar. 

Meng in een andere kom de boter en de bruine suiker. Gebruik een mixer en mix ongeveer 1 minuut. Voeg daarna het ei toe en mix nogmaals. Voeg de appelmoes toe en roer het door elkaar met een spatel. 

Voeg beide mengsels door elkaar en roer met een spatel. Vul de bakvorm met het mengsel en bak de cake in circa 25 minuten gaar en laat ze na het bakken afkoelen.

VANILLE BOTERCREME

Meng in een kom de boter en de vegetable shortening (ofwel; Crisco), mix dit vervolgens met een mixer in ongeveer 2 minuten tot een luchtig mengsel. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is, om schiften te voorkomen. Voeg de vanille extract toe aan de boter. 

Voeg de poedersuiker per cup toe aan de boter totdat de botercrème lekker smaakt. Let op, mix eerst op een lage stand. Wanneer de poedersuiker opgenomen is zet je de mixer hoger. 

CARAMEL 

Verwarm in een pan de slagroom, boter en zout, tot de boter is gesmolten en het zout is opgenomen. Haal de pan van het vuur en voeg de vanille toe.

Verwarm in een pan de suiker, maissiroop en water op een middelvuur.  Wanneer de suiker smelt, ontstaan er grote bellen. Wanneer de bellen kleiner worden en het mengsel bruin wordt, zet het vuur dan laag.

Voeg de slagroommix toe en roer met de hand. Wanneer het mengsel mooi glad is, giet je het over in een vuurvaste post, om zo het kookproces te stoppen. De caramel moet helemaal afgekoeld worden. 

Bouwen van de taart

Snijd de taart in het aantal gewenste lagen. Bestrijk de cakes met de botercrème en leg ze op elkaar. Bestrijk de buitenkant ook met botercrème om zo de gaten op te vullen tussen de laagjes. 

Plaats vervolgens de cake in de koelkast voor ongeveer 20 minuten om de botercrème hard te laten worden. Om de caramel vloeibaar te maken zet je het potje met caramel in een pannetje water op het vuur. Zodra het vloeibaar is, gebruik je een lepel om de caramel over de taart heen te druipen. Voor extra decoratie gebruik je wat kaneelstokjes.

Eet smakelijk! 


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.