Waarom zit onze kledingkast toch vol met overbodige kleding?

Waarom zit onze kledingkast toch vol met overbodige kleding? Het antwoord op de vraag over kleding die we niet dragen is hier.

kleding die we niet dragen kledingkast

We hoeven je niet uit te leggen dat winkelen voor de meesten onder ons een geliefd tijdverdrijf is. Shoppen doen we zowel fysiek als online graag, altijd op zoek naar buitenkansjes, unieke items en variatie in de eigen kledingkast. Het gevolg? Veel kleding die we niet dragen. Hoe komt dit toch?

Of het nu tijdens koopavond is of in het weekend, van lekker winkelen en nieuwe kleding kopen zijn weinig vrouwen vies. Je kunt je echter afvragen tot in hoeverre het noodzakelijk is, aangezien we vaak een uitpuilende kledingkast hebben, vol kleren die we een enkele keer of zelfs nooit hebben gedragen.

Onderzoek naar kleding die we niet dragen

Hoe komt het toch dat veel vrouwen het voor elkaar krijgen om een vol gestampte kledingast te realiseren, waarbij lang niet alles ook maar met enige regelmaat wordt gedragen? We kunnen hier zelf de nodige antwoorden op bedenken, met termen als verslaving, passie, hobby en shopgevoeligheid, maar het is beter om af te gaan op behoorlijk recent onderzoek.

In het Verenigd Koninkrijk ging Weight Watchers middels een enquête op zoek naar antwoorden omtrent vrouwen en hun koopgedrag. De resultaten zijn intrigerend, in het bijzonder omdat allereerst blijkt dat in het VK in ieder geval voor 10 miljard pond aan kleding is gekocht door shoppers. Maar dit is niet wat de dames dragen! Nee, dit gaat om kleding die amper tot niet wordt gedragen, welteverstaan.

Waarom kleding kopen desondanks?

Het onderzoek toont aan dat maar liefst een kwart van de respondenten kleding heeft gekocht die nóg niet past. Kleren worden iets kleiner gekocht, omdat men er vanuit gaat dat ze zullen afvallen. De aankoop dient in feite als een soort extra motivatie om gewicht re verliezen. Tien procent vermeldt ondertussen dat ze wachten tot de kleding weer in de mode komt, voordat ze het uit de kast trekken.

Koop onbewust

Dit is geen kreet ter advies, maar in principe wel wat er plaatsvindt. We kopen niet rationeel! Iets trekt de aandacht als we het mooi vinden, waarna we besluiten het te passen en te kopen. Hebben we echter bedacht of het kledingstuk echt nodig is? Nee, tuurlijk niet. Rationeel doen over een dergelijke aankoop is vaak teveel gevraagd. Ook al hebben we over het algemeen voldoende kleding in de kast, we voelen altijd een soort pressie en vrijheid om nieuwe kleren te kopen. En breek ons trouwens de bek niet open over uitverkoopt, wanneer alles opeens interessant is en te billijken..

Overschot van de hand doen

In plaats van continu in een bomvol dressoir te wroeten, kan het lonen om kleding definitief van de hand te doen. We kunnen dit doen door de kleding die we niet dragen via de bekende apps te verkopen. Zo ruim je de boel lekker op én houd je er een mooi zakcentje aan over. Geef het alleen niet direct uit aan nieuwe kleding, tenzij het doelgericht is.

Een andere optie is om kleding te doneren. Je merkkleding kun je ongetwijfeld nog iets voor vangen, maar heel veel kleding levert je misschien minder op dan dat de moeite waard is. Waarom doneer je niet enkele zakken kleding? Ben jij van de troep af en maak je ondertussen iemand anders gelukkig.

Waar je ook voor kiest probeer het onderwerp kleding kopen in de toekomst iets rationeler te benaderen!


1 Comment
  1. Ik ben hier ook schuldig aan. Heb vorig jaar veel te veel kleding aangeschaft. Daarom heb ik me voorgenomen alles wat ik deze zomer niet draag weg te doen. Ook heb ik mijn kast opgeruimd en alle winterkleding die ik niet gedragen heb gedoneerd. Zo is er nu in ieder geval genoeg ruimte voor mijn zomerkleren! Betrap me er wel op dat ik vaak mijn favoriete jeans draag met een lekker zittend basic t-shirt. Dus veel heb ik zeker niet nodig!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.