Met deze 10 tips kun je jouw vijver goed onderhouden

Heb jij of wil jij een vijver in de tuin? Wij hebben tien tips met betrekking tot een vijver goed onderhouden voor je op een rij gezet.

10 tips vijver goed onderhouden

Een vijver is vaak de slagroom op de taart binnen de tuin. Hij zorgt voor leven in de brouwerij en oogt bovendien fraai. Althans, als je de vijver goed onderhoudt. Doe je dit niet, dan komt het stukje blauw binnen het groen al snel tot verval. Zonder van de investering en zonde van je tuin!

Om te voorkomen dat de vijver een doorn in het oog wordt in plaats van een oase van kalmte, is het belangrijk om goed onderhoud te plegen. Een vijver goed onderhouden vergt wat werk, maar de beloning is groots.

Hieronder vind je de tien zaken die je regelmatig zult moeten uitvoeren om de vijver in optima forma te houden.

Vijver goed onderhouden: 10 tips

1. Zuurstofplanten plaatsen

Voorzie het water van zogeheten zuurstofplanten. Deze natuurlijke reiniger die snel groeit is goed voor de bacteriële afbraak van organisch afval in de vijver en is een absolute must have. Welk afval wordt verwijderd door de planten? Denk aan plantenresten, overtollig vissenvoer en ook uitwerpselen van vissen. Bovendien zorgen zuurstofplanten ervoor dat algen niet kunnen groeien en zo de vijver vervuilen.

Je vindt zuurstofplanten bij Vijvermeester, bijvoorbeeld.

2. Snoeien van waterplanten

Zoals gezegd groeit de waterplat snel. Het is weliswaar een geweldige plant, maar dit betekent niet dat je hem ongecontroleerd zijn gang kan laten kan. Bij je vijver goed onderhouden hoort dat je meermaals per jaar de waterplanten snoeit. Je snijdt ze dan tot ongeveer een derde van de totale lengte af. Qua timing is het raadzaam dit in het vroege voorjaar en het begin van het najaar te doen.

Heeft de waterplant het oppervlakte van het water bereikt, dan groeit hij minder snel.

3. Druk woekerende waterplanten de kop in

Vooral in de zomer kunnen woekerende waterplanten voor hoofdbrekens zorgen. In ondiep water, kunnen de ondergedoken waterplanten zo groeien dat ze op een gegeven moment gaan woekeren. Je ziet dan dat een groot deel van het wateroppervlak vol groeit en er bijvoorbeeld geen vis meer is te zien. Druk dit de kop in door ook deze planten de snoeien.

4. Houd de vijverbodem schoon

Alhoewel zuurstofplanten veel organisch afval voor je opruimen, zul je ook zelf zo nu en dan de handen uit de mouwen moeten steken. Heb je te veel afval op de bodem van de vijver, dan kan het gaan rotten. Het gevolg is een verzuurde vijver en een biologische disbalans. Dit is letterlijk dodelijk voor je vissen en vergroot de kans op algenproblemen en planten die niet meer groeien.

5. Gezonde waterhardheid

De waterhardheid heeft te maken met de kwaliteit van het water. Dit wordt bepaald door de aanwezige mineralen, die dienen als voedingsstoffen van bijvoorbeeld de zuurstofplant. Wil je een gezonde vijver in je tuin, let dan op de waterwaarden, zodat de biologische balans in orde is.

De waterwaarden kun je aflezen aan de hand van de:

  • KH Waarde: Toont hoeveel mineralen een verbinding zijn aangegaan met CO2. Waarde moet tussen 7 en 13 liggen.
  • PH Waarde/Zuurtegraad: Toont hoe zuur of basisch het vijvermilieu is. Waarde moet tussen 7 en 8,5 liggen. Is dit niet het geval, dan is er iets mis.
  • GH Waarde: Toont hoeveel mineralen zijn opgelost in het vijverwater. Waarde moet boven de 10 zijn.

Is het water nu te zacht, dan kan dit enerzijds liggen aan de te snelle groei van waterplanten, of anderzijds aan neerslag en bijbehorend regenwater. Er zijn middelen om de waterhardheid weer op pijl te brengen, dus gebruik deze regelmatig indien nodig.

6. Bestrijd algen

Alhoewel de zuurstofplanten zoals eerder aangegeven hierin een belangrijke rol spelen, heb je zelf ook een vinger in de pap als het gaat om het voorkomen van algen in je vijver. Geef je vissen te veel eten, dan kunnen algen floreren. Plaats ook niet te veel vissen in je vijver, want dan krijg je troebel vijverwater. Een vijver goed onderhouden is ook logisch nadenken.

7. Schone vijverfilter

Het vijverfilter moet je frequent goed schoonmaken, maar doe dit niet met leidingwater. Doe je dit wel, dan sterven bacteriën af.

8. Installeer de waterpomp goed in de vijver

Als de pomp aan de waterkant wordt geïnstalleerd, dan gaat het om de zogeheten droge opstelling. Water wordt aangezogen via de slang, waarna het via een andere slang weer het water ingaat.

Hebben we het over de meer voorkomende natte opstelling, dan is de pomp op de bodem of op een kleine verhoging in de vijver geplaatst. Het voordeel van deze pompinstallatievorm is dat het onder water is, en dus uit het zicht. Hoe dieper in de vijver geïnstalleerd, hoe beter!

9. Vervang het vijverwater tijdig

Laten we vooropstellen dat je nooit al het water uit de vijver mag vervangen. Er zit immers leven in het water. Wat je doet is ongeveer een derde deel vervangen met leidingwater. Het is hierbij raadzaam om de bovenste laag vijverwater te verwijderen, want hier bivakkeren de meeste algen normaal gesproken. Ben je daar gelijk weer van af.

10. Haal bladeren uit de vijver

De meest voor de hand liggende handeling binnen je vijver goed onderhouden hebben we voor het laatst bewaard. Haal bladeren uit je vijver! Bladeren verstoren het biologisch evenwicht in het water en zijn zelfs verantwoordelijk voor stervende vissen. Het bladafval van bomen zakt namelijk naar de bodem, gaat rotten en eist zuurstof op dat eigenlijk naar vijverleven dient te gaan. Het is een goed idee om richting de herfst een speciaal net over je vijver te spannen.

Een vijver goed onderhouden kost wat werk, maar het is het meer dan waard.


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.